Brems nærsynethed

Man regner med, at omkring år 2050 vil halvdelen af jordens befolkning være nærsynede, heraf 20% svært nærsynet. 

Problemet er, at nærsynede øjne (med høje styrker -5 og højere) har en markant større risiko for alvorlige øjensygdomme. Og risikoen er stærkt stigende for hvert eneste minus. F.eks. stiger risikoen for synstruende øjensygdomme med en faktor 10, hvis man går fra -4 til -8.

 

 

 

 

Kan man bremse nærsynethed?

Der er opfundet forskellige metoder, hvormed man kan bremse graden af udviklingen af nærsynethed op. Der findes både brilleglas og kontaktlinser, der kan hjælpe på problemet.

Hos Brillebørn har vi, med baggrund i videnskaben på området, valgt at tilbyde vores nærsynede børn et specielt brilleglas, et glas der kan bremse udviklingen af nærsynethed med op til 67%, hvis brillen bruges 12 timer om dagen.

Brilleglasset er slebet meget specielt, så det har nogle normale zoner, hvor synet er skarpt og nogle zoner (ringe), hvor synet er lidt uskarpt. Det er zonerne med lidt uskarpt syn, der virker på udviklingen af nærsynethed og bremser den op. Brilleglassene fåes kun i en størrelse. Det skyldes at den teknik der skal til at lave glasset, kræver glassene i en hvis tykkelse, der på fagsprog kaldes 1.56. Lidt tyndere end standart glas 1.5, men tykkere end 1.6 glas. 

Glassene er af høj kvalitet og de er også anti-refleks behandlede og blokerer skadelige UV stråler i lyset. De fås i styrker op til -10 og de kan også rette bygningsfejl.

Hvorfor er nærsynet anderledes end langsynet?

Det er en del af masterplanen, at børn fødes langsynede, for når øjnene vokser sammen med resten af kroppen, går øjnenes styrke væk fra langsynethed hen imod styrke 0. Problemet er bare, at med meget nærarbejde, vokser øjnene videre og hen imod en for stor størrelse (stor akselængde) og så bliver man nærsynet. Miljøet i dag spiller altså en stor rolle på udviklingen af, at flere børn bliver nærsynet. Det skyldes formentlig , at vi, og det gælder også vores børn, lever en stor del af vores liv med øjnene fokuseret på alt det, der forgår tæt på os (nærarbejde) mobil telefon, Ipad, computer og måske også at især børn opholder sig mindre ude i det naturlige lys.

Jamen så får man vel bare rette nærsynetheden med briller eller kontaktlinser, hvad er problemet? Det korte svar er synstruende øjensygdomme som nethindeløsning og grøn stær. Og hvor hvor meget kan man stige i nærsynethed fra man er barn til man bliver voksen? Det afhænger selvfølgelig af alderen for start af nærsynethed. Hvis man er -1 som 7-årig kan man risikere at være -6 som 16-årig, men hvis man er -1 som 11-årig risikere man ¨kun¨ at være -3 som 16-årig.